Rynek mięsa w Polsce (17.12.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (17.12.2017)
RYNEK DROBIU
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W drugim tygodniu grudnia br. krajowe zakłady drobiarskie (dane ZSRIR MRiRW) kupowały kurczęta brojlery po 3,37 zł/kg,tj. O 0,03 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, a indyki – o 0,02 zł/kg do 4,89 zł/kg. Jednocześnie zarówno ceny kurcząt, jak i indyków były o 2% niższe niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem kurczęta były droższe o 10%, a indyki – o 1%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Zakłady zbywały tuszki kurcząt po 5,03 zł/kg, a zatem taniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 9,72 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 9%, a indyków – o 4%.
 
Handel zagraniczny
 
Utrzymujące się zapotrzebowanie zagraniczne stymuluje eksport produktów wieprzowych z Polski. W okresie styczeń–wrzesień 2017 r. z kraju wysłano 564 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych w ekwiwalencie tusz, a więc o 8% więcej niż w tym samym okresie 2016 r. Przychody z wysyłki wyniosły 1,2 mld EUR, tj. zwyżka o 19%. Jednocześnie do Polski sprowadzono 650 tys. ton produktów wieprzowych, czyli więcej o 1% niż przed rokiem za 1,4 mld EUR. Dynamicznie zwiększa eksport produktów wołowych i cielęcych, któremu sprzyjają konkurencyjne na rynku unijnym ceny polskiej wołowiny.
 
W okresie dziewięciu miesięcy 2017 r. z kraju wyeksportowano 361 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego w ekwiwalencie tusz wartego 1,1 mld EUR. Było to odpowiednio o 11% i 15% więcej niż przed rokiem. Przywóz wyniósł 36 tys. ton względem 40 tys. ton w porównywalnym okresie 2016 r. Wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych, podobnie jak przed rokiem, wyniosły 114 mln EUR.
 
W okresie trzech kwartałów 2017 r. utrzymał się również dynamiczna zwyżka eksportu drobiu. Z Polski wywieziono 995 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych w ekwiwalencie tuszek za 1,6 mld EUR. W ujęciu ilościowym było to więcej o 10% niż przed rokiem, a w ujęciu wartościowym – o 5%. W tym czasie sprowadzono 113 tys. ton produktów drobiowych, a więc to zwyżka o 11%. Równocześnie wydatki poniesione na import były mniejsze o 2% i wyniosły 190 mln EUR. 


Tagi:
źródło: