| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (18.08.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.08.2019)
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w drugim tygodniu sierpnia 2019 r. na rynku krajowym zwiększył się ceny żywca wieprzowego i kurzego, a ceny żywca wołowego i indyczego pozostały na poziomie z wcześniejszego tygodnia.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 12–18.08.2019 r. za trzodę chlewną krajowi dostawcy otrzymywali 5,88 zł/kg, tj. więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 20% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
Zwyżka cen żywca wieprzowego obserwowana jest w większości krajów UE. W drugim tygodniu sierpnia br. w UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 180,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej kształtowała się w granicy 177,28 EUR/100 kg, a więc o 2,78 EUR mniejszej niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 12–18.08.2019 r. w zakładach mięsnych za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić 8,62 zł/kg, czyli więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze podrożały o 21%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W drugim tygodniu sierpnia br., tak jak w poprzednim notowaniu, żywiec wołowy nabywano po 5,98 zł/kg. Cena tego żywca była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 12% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 12–18.08.2019 r. w zakładach mięsnych o 1,5% potaniały kompensowane ćwierćtusze wołowe, które sprzedawano po 12,40 zł/kg. Był to poziom cen o 2,5% wyższy niż przed miesiącem, ale o 10% niższy niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W drugim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie nabywały kurczęta brojlery po 3,53 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej odpowiednio o 1% i 5,5% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się w granicy 5,70 zł/kg i była wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 19% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 12–18.08.2019 r. za tuszki kurcząt patroszonych z szyjami trzeba było zapłacić 5,81 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż tydzień wcześniej, o 2,5% niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,13 zł/kg i była o 0,13 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg mniejsza niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 13% droższe w stosunku do notowań sprzed roku.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!