| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (18.11.2018)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.11.2018)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym w połowie listopada br. ceny skupu trzody chlewnej minimalnie się zwiększyły. W dniach 12–18.11.2018 r. w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy nabywano po 4,26 zł/kg względem 4,25 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
 
Ten sam kierunek zmian cen obserwowany był w UE. W omawianym tygodniu listopada br., podobnie jak w poprzednim notowaniu, cena świń rzeźnych klasy E w UE wynosiła 135,74 EUR/100 kg, a więc to mniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec tej klasy w walucie unijnej płacono 130,58 EUR/100 kg, tj. był tańszy o 4% niż w UE i o 7% niż w Niemczech. Niższe niż w Polsce były natomiast ceny m.in. w Danii o 3% i Holandii o 7%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 12–18.11.2018 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,44 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 0,5% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Utrzymująca się od czterech tygodni nieznaczna obniżka cen zakupu żywca wołowego w połowie listopada br. uległa wyhamowaniu. W krajowym skupie za bydło w przeliczeniu na żywiec dostawcom, tak jak w poprzednim tygodniu, płacono 6,68 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż w porównywalnym okresie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,73 zł/kg, a zatem taniej o 0,5% niż w tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz była podobna do otrzymanej przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie utrzymuje się spadek cen kurcząt, a ceny indyków ulegają nieznacznym tygodniowym wahaniom. W dniach 12–18 listo-pada 2018 r. za kurczęta brojlery dostawcy przeciętnie uzyskiwali 3,27 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków wynosiła 5,67 zł/kg i była zbliżona do otrzymanej w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższa niż przed miesiącem. Żywiec indyczy był z kolei o 14% droższy w odniesieniu do cen notowanych w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 12–18.11.2018 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,71 zł/kg, tj. w cenie niższej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 5% niż przed miesiącem oraz o 11% w stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 9,26 zł/kg, a więc więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków była o 6% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2017 r.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!