Rynek mięsa w Polsce (19.11.2017)

Na rynku krajowym utrzymuje się sezonowa zniżka cen zakupu żywca wieprzowego, a ceny bydła rzeźnego wykazują umiarkowany wzrost. W zakładach drobiarskich od lipca br. tanieją indyki, a ceny kurcząt brojlerów są w miarę stabilne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.11.2017)
Rynek wieprzowiny
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 13–19 listopada 2017 r. w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płacono dostawcom 4,63 zł/kg względem 4,65 zł/kg tydzień wcześniej. Cena trzody chlewnej była niższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 6% niż w tym samym czasie 2016 r.
 
W trzecim tygodniu listopada br. wieprzowina taniała też na rynku unijnym. Za świnie rzeźne klasy E (według KE) otrzymywano 145,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem i rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 144,27 EUR/100 kg i była o 1% niższa od średniej w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 13–19.11.2017 r. krajowe zakłady mięsne za półtusze wieprzowe uzyskiwały 6,80 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 4% niż rok wcześniej.
 
Rynek wołowiny
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce w dniach 13–19.11.2017 r. żywiec wołowy kupowano po 6,71 zł/kg. Cena ta była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku bydło rzeźne podrożało o 8%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: