Rynek mięsa w Polsce (2.07.2017)

W ostatnim tygodniu czerwca 2017 r. odnotowano obniżkę cen wszystkich monitorowanych rodzajów żywca. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (2.07.2017)
Krajowe ceny zakupu żywca
 
W dniach 26.06 – 2.07.2017 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,73 zł/kg względem 5,74 zł/kg tydzień wcześniej. Cena żywca była wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 10% w stosunku do porównywalnego okresu 2016 r.
 
Za żywiec wołowy dostawcy otrzymywali 6,22 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Cena bydła rzeźnego była jednak o 1% większa niż w tym samym okresie 2016 r.
 
W zakładach drobiarskich cena zakupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,34 zł/kg wobec 3,35 zł/kg tydzień wcześniej. Było to o 4% więcej niż w końcu maja br., ale o 2% mniej niż przed rokiem. Za indyki płacono 5,41 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena żywca indyczego była o 6% wyższa niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 26.06 – 2.07.2017 r. krajowe zakłady zbywały półtusze wieprzowe po 8,17 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 0,02 zł/kg drożej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku półtusze były o 10% droższe.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wyniosła 12,81 zł/kg względem 12,80 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe kosztowały więcej niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1% i o 3%.
 
Za tuszki kurcząt odbiorcy płacili 5,25 zł/kg, a zatem o 10% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyczych wynosiła 8,53 zł/kg i była o 0,01 zł/kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,07 zł/kg mniejsza niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 2%, a tuszki indycze – o 4%.


Tagi:
źródło: