Rynek mięsa w Polsce (24.04.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 18 do 24 kwietnia 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (24.04.2016)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 18–24.04.2016 r., tak jak w poprzednim tygodniu, zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,10 zł/kg. Ten gatunek żywca był jednak tańszy o 5% niż przed miesiącem i o 9% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 
W obrębie tygodnia ceny trzody chlewnej nie zmieniły się znacząco również na rynku unijnym. W przedostatnim tygodniu kwietnia 2016 r. według informacji Komisji Europejskiej w UE za świnie rzeźne klasy E płacono 127,14 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 127,05 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Cena ta była jednak mniejsza o 13,5% od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku. W Polsce za żywiec wieprzowy klasy E w przeliczeniu na walutę unijną płacono 126,50 EUR/100 kg. Było to więcej niż: w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, we Francji, w Portugalii, Danii i Czechach.

Ceny żywca wołowego

Dalszemu spadkowi uległy krajowe ceny zakupu bydła rzeźnego. W dniach 18–24 kwietnia 2016 r. za żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) płacono 5,96 zł/kg, a zatem to taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z cenami sprzed miesiąca oraz sprzed roku żywiec ten kosztował o 2% mniej.
 
Na rynku unijnym ceny bydła również spadły. W UE przeciętna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 364,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej wyniosła 299,04 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny bydła notowano: na Łotwie, Rumunii, Litwie i na Malcie.



Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: