Rynek mięsa w Polsce (24.09.2017)

W trzecim tygodniu września br. spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego, bydła oraz kurcząt brojlerów i indyków. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku zbóż.

Rynek mięsa w Polsce (24.09.2017)
Ceny zakupu żywca
 
W dniach 18–24.09.2017 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 5,23 zł/kg, czyli o 4% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ta była o 5% niższa niż przed miesiącem i przed rokiem.
 
W UE cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wynosiła 162,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 3% niż tydzień wcześniej, o 5% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 160,66 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano w sześciu państwach UE: w Belgii - 141,30 EUR/100 kg, Holandii - 144,10 EUR/100 kg, Francji - 146,00 EUR/100 kg, Danii - 149,31 EUR/100 kg, Estonii - 155,39 EUR/100 kg i Finlandii - 156,29 EUR/100 kg.
 
W krajowym skupie, po utrzymującym się od końca lipca br. zwyżce, w trzecim tygodniu września br. ceny bydła uległy obniżeniu. W dniach 18–24.09.2017 r. za żywiec wołowy dostawcy uzyskiwali 6,48 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,06 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena bydła rzeźnego była również o 5% wyższa niż przed rokiem.
 
W krajowych zakładach notowany był nieznaczny spadek cen zakupu kurcząt brojlerów oraz indyków. W trzecim tygodniu września br. kurczęta brojlery kupowano po 3,48 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 5,02 zł/kg względem 5,03 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,07 zł/kg w czwartym tygodniu sierpnia br. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 3%, a indyki – o 4%.
 
Ceny prosiąt na targowiskach
 
W okresie 18–24.09.2017 r. na krajowych targowiskach ceny prosiąt wzrosły. Za 1 prosię w tym czasie uzyskiwano 196 , a więc o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,4% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku prosięta były o 15% droższe.
 
Ceny zbytu mięsa
 
Krajowe zakłady mięsne w dniach 18–24.09.2017 r. sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 7,60 zł/kg, tj. taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej oraz o 2% niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Cena 1 kg kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 13,33 , czyli wyższym o 1% niż tydzień wcześniej i przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
W trzecim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich cena tuszek indyków wzrosła, a kurcząt uległa obniżeniu. Tuszki kurcząt zbywano po 5,40 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Kosztowały również mniej o 0,5% niż przed miesiącem, ale o 7% droższe w odniesieniu do tego samego okresu 2016 r. Cena tuszek indyków wynosiła 8,34 zł/kg i była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki indycze podrożały o 3,5%.


Tagi:
źródło: