Rynek mięsa w Polsce (28.01.2018)

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu stycznia 2018 r. zwiększyła się cena zakupu żywca wołowego, dalszemu spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego i indyków, a ceny kurcząt brojlerów pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.01.2018)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 22–28.01.2018 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, nabywały żywiec wieprzowy po 4,12 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była niższa o 17% niż przed rokiem.
 
Podobne trendy cenowe utrzymywały się w krajach UE. W dniach 22–28.01.2018 r. unijna cena zakupu świń rzeźnych (według KE) wyniosła 133,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E. Był to poziom mniejszy o 1% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 12% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 130,82 EUR/100 kg.
 
Niższe niż w Polsce ceny odnotowano w czterech państwach UE: w Danii - 123,99 EUR/100 kg, Hiszpanii - 122,45 EUR/100 kg, we Francji - 122,00 EUR/100 kg i w Holandii - 116,20 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W czwartym tygodniu stycznia br. w kraju potaniała również wieprzowina w zbycie. Zakłady mięsne za półtusze wieprzowe przeciętnie uzyskiwały 6,12 zł/kg, o 3% mniej niż tydzień wcześniej i o 9% mniej niż przed miesiącem. Półtusze były o 13% tańsze niż w analogicznym okresie 2017 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce w dniach 22–28 stycznia 2018 r. cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) wyniosła 6,92 zł/kg, czyli była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż w końcu grudnia 2017 r. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 6,5% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: