Rynek mięsa w Polsce (28.01.2018)

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu stycznia 2018 r. zwiększyła się cena zakupu żywca wołowego, dalszemu spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego i indyków, a ceny kurcząt brojlerów pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.01.2018)
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 14,12 zł/kg, tj. o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była większa o 2% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 22–28.01.2018 r., podobnie jak przed tygodniem, kurczęta brojlery kupowano po 3,28 zł/kg. Był to poziom niższy o 2% niż w końcu 2017 r., ale wyższy o 6% niż rok wcześniej.
 
W dalszym ciągu utrzymuje się, notowana od drugiego tygodnia stycznia br. spadkowa tendencja cen skupu indyków. Za indyki płacono 4,83 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed rokiem. Jednocześnie cena indyków była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 5,06 zł/kg, czyli o 4% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były jednak o 11% droższe niż rok wcześniej.
 
Za tuszki indyków płacono 8,22 zł/kg, tj. ceny te były niższe o 2% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem – kiedy z uwagi na okres przedświąteczny ceny tuszek indyków były znacząco wyższe. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki indycze były o 2,5% droższe.


Tagi:
źródło: