Rynek mięsa w Polsce (29.01.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 23 do 29 stycznia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (29.01.2017)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 23–29.01.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,93 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 18% niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 

Ceny żywca wołowego
 

Za żywiec wołowy w skupie (według ZSRIR MRiRW) płacono 6,36 zł/kg względem 6,37 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 2% droższy niż przed rokiem.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały, po 3,10 zł/kg. Było to taniej o 0,02 zł/kg - 0,6% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż rok wcześniej.
 
Za indyki płacono 4,84 zł/kg w stosunku 4,83 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki były jednak o 16% tańsze niż rok wcześniej.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 23–29.01.2017 r. za półtusze wieprzowe uzyskiwano w zbycie 7,01 zł/kg, a zatem to o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 18% więcej niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,06 zł/kg w odniesieniu do 13,09 zł/kg tydzień wcześniej i rok wcześniej.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 4,55 zł/kg i była niższa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed rokiem.
 
Tuszki indyków sprzedawano po 8,02 zł/kg, tj. o 1,5% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 8% taniej niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: