Rynek mięsa w Polsce (8.01.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 2 do 8 stycznia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (8.01.2017)
Ceny żywca wieprzowego

W dniach 2–8.01.2017 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy dostawcy uzyskiwali 4,95 zł/kg, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% mniej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 28%.
 
Wieprzowina podrożała również na rynku unijnym. Za świnie rzeźne klasy E płacono 151,88 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem o 2% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku żywiec ten był o 21% droższy. Wzrost cen, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, wystąpił w czternastu krajach, przy czym największy w Holandii – o 7%, spadek – w dziewięciu, w tym największy na Cyprze – o 12%, a w pięciu krajach ceny nie uległy zmianie.
 
Ceny żywca wołowego
 
Za żywiec wołowy krajowe zakłady mięsne płaciły 6,43 zł/kg (dane ZSRIR MRiRW). Był to poziom o 1% mniejszy niż w poprzednim tygodniu oraz niższy o 0,2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o 3% większa niż w pierwszym tygodniu roku 2016.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie kupowały po 3,09 zł/kg względem 3,10 zł/kg tydzień wcześniej. Było to o 1% drożej niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż przed rokiem.
 
Cena indyków, tak jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ukształtowała się na poziomie 4,82 zł/kg. W odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 16%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 2–8.01.2017 r. półtusze wieprzowe zbywano po 7,13 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3% taniej niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do cen sprzed roku półtusze kosztowały o 23% więcej.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wynosiła 12,95 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były także o 1,5% tańsze niż przed rokiem.
 
Tuszki kurcząt zakłady drobiarskie zbywały po 4,77 zł/kg wobec 4,76 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego mięsa była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 12,5% mniejsza niż na początku 2016 r.
 
Od trzech tygodni tanieją tuszki indyków. W pierwszym tygodniu 2017 r. otrzymywano za nie 8,14 zł/kg, a zatem mniej o 8% niż w poprzednim notowaniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Tuszki indyków były również o 7% tańsze niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: