Unijna produkcja mięsa

Według październikowej prognozy Komisji Europejskiej w 2019 r. we Wspólnocie nastąpi dalszy wzrost produkcji drobiu o 2,5% do 15,6 mln ton, czemu będzie sprzyjał utrzymujące się zapotrzebowanie na produkty drobiowe. Dalszy, ale mniej dynamiczny wzrost produkcji, bo o 1,5% oczekiwany jest także w 2020 r.

Unijna produkcja mięsa
W wyniku zmniejszenia pogłowia świń produkcja wieprzowiny w 2019 r. prawdopodobnie wyniesie 24,2 mln ton w stosunku do 24,1 mln ton w 2018 r. Utrzymujący się popyt na wieprzowinę ze strony Chin prawdopodobnie przyczyni się w 2020 r. do jej wzrostu o 1,5%.
 
W 2019 r. unijna produkcja wołowiny może wynieść niecałe 8 mln ton, co oznacza spadek o 0,5% w porównaniu do 2018 r. Będzie to efektem niższego pogłowia bydła u czołowych producentów wołowiny oprócz Polski, tj. we Francji, w Holandii i Belgii. W 2020 r. produkcja wołowiny prawdopodobnie zmaleje o 0,7% do 7,9 mln ton.


Tagi:
źródło: