Wyższa produkcji wieprzowiny i drobiu w Rosji

Jak wynika z oficjalnych rosyjskich danych statystycznych produkcja wieprzowiny w Rosji od stycznia do września 2014 r. wyniosła 1,19 mln ton i była prawie o 17% większa niż w tym samym czasie rok temu – podaje FAMMU/FAPA.

Wyższa produkcji wieprzowiny i drobiu w Rosji

Produkcja wieprzowiny w Rosji

We wrześniu 2014 roku produkcja mięsa wieprzowego i podrobów sięgnęła 138,4 tys. ton i przekroczyła o 4% kontyngent sierpniowy, a o 18% poziom z września minionego roku.

 

Rosyjski zakaz na import żywności z niektórych krajów, które zostało wprowadzone w sierpniu tego roku, miało duży wpływ na krajowy rynek wieprzowiny, co skutkowało gwałtownym deficytem. Zaistniała sytuacja prawdopodobnie przełoży się na dalszy wzrost krajowej produkcji tego rodzaju mięsa.

Produkcja drobiu w Rosji

W okresie styczeń-październik 2014 roku rosyjska produkcja drobiu zwiększyła się w obrębie roku o 9,3% do 2,85 mln ton. We wrześniu poziom wytwarzania mięsa i podrobów drobiowych przekroczył 325 tys. ton i był większy o 2,9% niż w sierpniu br. i o 12,6% niż w roku 2013 r. Prognozy produkcji drobiu w całym 2014 r. wynoszą 3,8 mln ton, a zatem o 10% więcej niż przed rokiem.

 

Jak wynika z badań, marża rosyjskich producentów drobiu jest obecnie najwyższa w historii, co wynika z gwałtownie rosnących cen detalicznych drobiu. Od czerwca br. notowania na rynku rosyjskim zwiększyły się o 25%. 



Tagi:
źródło: