Nowe warunki eksportu mięsa końskiego do Japonii

W dniu 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny na rynek japoński.

Nowe warunki eksportu mięsa końskiego do Japonii

Jak wskazuje Główny Inspektorat Weterynarii, nowe wymagania zostały określone w poniższych dokumentach:

  • świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego eksportowanych z Polski do Japonii,
  • wymogach w zakresie zdrowia zwierząt dla koniny itp., przeznaczonej do eksportu z Polski do Japonii.

Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2013 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 2005 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.

Dodatkowo, Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii. W ostatnim czasie kwestia ta była omawiana w trakcie trwających targów „Zielony Tydzień” podczas polsko-japońskiego spotkania na szczeblu wiceministrów rolnictwa w dniu 15 stycznia br. w Berlinie, w którym uczestniczyli również przedstawiciele GIW.



Tagi:
źródło: