Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa górna
2011-12-13 -
Prasy silosujące BUDISSA BAGGER (kiszonki)
2011-05-25 -
Silosy zbożowe płaskodenne z blachy falistej
2021-11-23 -
Zgrabiarka SIP STAR 650|20 T
2020-07-23 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAW D-737AA-12
2014-01-17 -
Landini Alpine - Ciągniki rolnicze
2011-09-29
Nowe warunki eksportu mięsa końskiego do Japonii
W dniu 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny na rynek japoński.
Jak wskazuje Główny Inspektorat Weterynarii, nowe wymagania zostały określone w poniższych dokumentach:
- świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego eksportowanych z Polski do Japonii,
- wymogach w zakresie zdrowia zwierząt dla koniny itp., przeznaczonej do eksportu z Polski do Japonii.
Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2013 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 2005 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.
Dodatkowo, Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii. W ostatnim czasie kwestia ta była omawiana w trakcie trwających targów „Zielony Tydzień” podczas polsko-japońskiego spotkania na szczeblu wiceministrów rolnictwa w dniu 15 stycznia br. w Berlinie, w którym uczestniczyli również przedstawiciele GIW.