Resort rolnictwa na temat warunku wzrostu produkcji przy działaniach PROW

Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie zmian w realizacji Programów Inwestycyjnych w ramach PROW 2014 -2020 proponując, aby zamiast zobowiązywać rolników do zwiększenia skali produkcji tak jak ma to miejsce w przypadku m.in. programu inwestycyjnego „Modernizacja gospodarstw rolnych”, w którym produkcja musi wzrosnąć o minimum 10%, czy przy działaniu „Restrukturyzacja małych gospodarstw”, w którym produkcja obowiązkowo musi wzrosnąć o 20% w stosunku do roku wyjściowego, można rolników zobowiązać do poprawy jakości produkcji, np. poprawy mięsności pPROW, rzy hodowli bydła poprzez stosowanie odpowiedniego żywienia czy chowu.

Resort rolnictwa na temat warunku wzrostu produkcji przy działaniach PROW
Zgodnie z instrukcją wypełniania wniosku o przyznanie pomocy/biznesplanu dla ww. typów operacji, dostępną na stronie internetowej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, wyszczególnia się następujące systemy jakości:
 
1) krajowe systemy jakości:
  • Integrowana produkcja roślin,
  • „Jakość Tradycja”,
  • „Quality Meat Program",
  • „Pork Quality System”,
  • „Quality Assurance for Food Products” „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
  • „Quality Assurance for Food Products” „Kulinarne mięso wieprzowe”,
  • „Quality Assurance for Food Products” „Wędliny”
2) oraz unijne systemy jakości:
  • Gwarantowane tradycyjne specjalności,
  • Chronione nazwy pochodzenia,
  • Chronione oznaczenia geograficzne,
  • Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich.
Ponadto, w ramach unijnych systemów jakości wyróżnia się również system rolnictwa ekologicznego w rozumieniu przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.
 
Reasumując, resort rolnictwa przekazał, że system wyboru operacji w ramach instrumentów wsparcia „Modernizacja gospodarstw rolnych” i „Restrukturyzacja małych gospodarstw” uwzględnia preferencje dla rolników, którzy prowadzą (planują podjąć) produkcję rolną wysokiej jakości. Dodatkowo, w ramach „Restrukturyzacji małych gospodarstw" preferowane są biznesplany uwzględniające wprowadzenie w gospodarstwie innowacyjnych rozwiązań w poszczególnych obszarach innowacji, tj.: postęp biologiczny, organizacja produkcji, nowoczesne technologie, innowacyjny produkt.
 
Odnośnie do podniesionych we wniosku kwestii dot. zastosowania preferencji dla wnioskodawców, którzy mają nie więcej niż 40 lat wskazano, że przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 października 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz. 1813, z 2016 r. poz. 1009, z 2017 r. poz. 109, 1016 i 1981 oraz z 2018 r. poz. 868) zakładają w ramach kryteriów wyboru operacji preferencje w zakresie przyznawania pomocy dla tych wnioskodawców, którzy mają nie więcej niż 40 lat na dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. Kryterium to wynika z realizowanego w PROW 2014-2020 podejścia, które ma zachęcać osoby młode do podejmowania lub rozwijania działalności rolniczej. Podkreślono jednak, że ww. kryterium nie wyklucza ze wsparcia osób, które mają więcej niż 40 lat a jedynie stanowi preferencję polegającą na przyznaniu 1 punktu za spełnienie kryterium w zakresie wieku wnioskodawcy.
 
Dodatkowe punkty w ramach kryteriów wyboru operacji dla instrumentu wsparcia „Restrukturyzacja małych gospodarstw” można uzyskać również z tytułu spełnienia innych kryteriów, np. w związku z zaplanowaniem kompleksowego biznesplanu lub odpowiednio wysokiej docelowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa czy też w przypadku inwestycji wpływającej na realizację celów przekrojowych.
 
Podkreślono również, iż niespełna 30% maksymalnej liczby punktów możliwych do uzyskania pozwala osiągnąć minimum punktowe kwalifikujące do przyznania pomocy w ramach omawianego instrumentu wsparcia.


Tagi:
źródło: