Umowa handlowa UE-Japonia w odniesieniu do rynku mleka

W czwartek 6 lipca 2017 r. Unia Europejska i Japonia osiągnęły porozumienie w sprawie najbardziej istotnych elementów umowy o partnerstwie gospodarczym, która będzie najważniejszą, dwustronną umową handlową zawartą do tej przez Wspólnotę.

Umowa handlowa UE-Japonia w odniesieniu do rynku mleka
Dla krajów członkowskich umowa z Japonią oznacza przede wszystkim zniesienie znacznej większości ceł, które łącznie sięgają 1 mld EUR rocznie. Ponadto, dla przedsiębiorstw rolno-spożywczych otwiera rynek japoński na eksport produktów rolnych z UE. Obecnie Japonia jest czwartym największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów rolno-spożywczych.
 
Pełne wdrożenie umowy doprowadzi do całkowitego zniesienia ceł na ok. 85 proc. unijnych produktów rolno-spożywczych (w pozycjach taryfowych). W odniesieniu do eksportu produktów mleczarskich ze Wspólnoty umowa o wolnym handlu doprowadzi do stopniowego zniesienia, w ciągu 15 lat, wysokich, wynoszących nawet 29,8%, ceł na wiele typów serów twardych (np. cheddar, gouda). W ramach umowy wprowadzone zostaną kontyngenty (o zerowej lub obniżonej stawce celnej) na sery świeże (takie jak feta czy mozzarella), odtłuszczone mleko w proszku, masło i serwatkę.
 
W 2016 r. Japonia, z 4 proc. udziałem w wartości eksportu (338 mln EUR) była szóstym największym odbiorą produktów mleczarskich z UE. Na rynek japoński sprzedawane były głównie sery i twarogi, których wartość stanowiła 84% całkowitej wartości eksportu do tego kraju. Udział wartości sprzedanej serwatki stanowił 7%, a masła 6%. Wolumen eksportu serów i twarogów z UE do Japonii w 2016 r. zwiększył się o 15% do 79 tys. t, stanowiąc 10% całkowitego wolumenu eksportu serów z UE. Oznaczało to, że Japonia, była ich drugim, po Stanach Zjednoczonych, odbiorcą z UE. Najwięcej tych produktów do kraju Kwitnącej Wiśni sprzedawano z Holandii (30% łącznego wolumenu), Niemiec (19%), Danii (17%), Francji (13%) i Włoch (12%). Warto dodać, że w okresie pierwszych czterech miesięcy 2017 r. wolumenu eksportu serów z UE do Japonii, w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem zwiększył się aż o 40% do 32 tys. t.
 
Według Banku BGŻ BNP Paribas, udział Polski w handlu serami z Japonią był marginalny. W 2016 r. z Polski do Japonii wyeksportowano zaledwie 16 t serów i twarogów. Należy jednak zaznaczyć, że już w pierwszych trzech miesiącach 2017 r. udało się wyeksportować 29 t – czyli więcej niż w całym 2016 r.
 
Osiągnięte porozumienie nie oznacza końca procesu. W najbliższej przyszłości będą trwały prace nad tekstem umowy a następnie rozpocznie się proces jej przyjęcia. Wg KE, umowa powinna wejść w życie na początku 2019 r. Mimo, że w przypadku serów, do całkowitego zniesienie ceł upłynie jeszcze wiele lat, to dane o jego eksporcie ze Wspólnoty mogą świadczyć o tym, że przedsiębiorstwa zachodnie już w tym momencie aktywnie próbują wejść na rynek japoński.


Tagi:
źródło: