Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Przyczepa do transportu torfu DT 12
2016-03-01 -
Zbiornik do adblue AB9000 Standard
2013-12-13 -
Konwektor SANICO CH2000B TURBO
2011-05-14 -
Rozdzielacze węży DOZAMECH
2016-05-09
Ołów w żywności. Zmiany w przepisach dotyczących zawartości
W dniu 26 czerwca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2015/1005 wprowadzające zmiany w obrębie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach – podaje FAMMU/FAPA.
Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do omawianego rozporządzenia będą obowiązywały od dnia 1 stycznia 2016 r.
Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi normami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być w dalszym ciągu przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do konsumpcja.
W odniesieniu do produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, jak i również soków owocowych oraz koncentratów soków.