Wysoka podaż sprzyja niskim cenom cukru w Polsce i na świecie

Na krajowym rynku cukru ceny zbytu utrzymują się na niskim poziomie, o czym decyduje spora podaż oraz niskie ceny światowe – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wysoka podaż sprzyja niskim cenom cukru w Polsce i na świecie

Ceny cukru

W maju br. przeciętna cukru w opakowaniach jednokilogramowych zmalala o 1,6% do 1,81 zł/kg. Cena zbytu cukru w workach 50 kg wyniosła 1,80 zł/kg i była o 0,6% mniejsza niż przed miesiącem. Niskie ceny zbytu negatywnie wpływają na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego.

 

W pierwszym kwartale br. zysk netto branży obniżył się do 36 mln zł w stosunku do 135 mln zł w tym samym okresie poprzedniego roku oraz 562 mln zł w całym 2014 r. W pierwszym kwartale br. niektóre koncerny cukrownicze wykazały stratę netto i była to pierwsza taka sytuacja od 2008 r., kiedy przeprowadzano przemiany restrukturyzacyjne związane z reformą regulacji rynku cukru w UE. Jeśli w drugiej połowie 2015 r. nie wystąpi zwyżka cen zbytu i cen globalnych, to krajowy przemysł cukrowniczy nie wypracuje zysku.

 

Zdaniem Szajnera, ceny detaliczne cukru od początku roku zwiększyły się o 4,1%. W maju br. średnia cena wyniosła 2,13 zł/kg i była o 0,5% wyższa niż w kwietniu. Rozbieżności w dynamice cen detalicznych i cen zbytu są jednak nieznaczne, a przeciętna cena zbytu cukru w opakowaniach jednokilogramowych od początku roku również się zwiększyła o 4%.

Notowania cukru

Na światowym rynku ceny cukru utrzymują się niskim poziomie. W czerwcu br. globalne ceny cukru białego zmalały do 350 USD/t, a ceny cukru surowego do 260 USD/t. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że w drugiej połowie 2015 r. nie nastąpią znaczące zmiany cen cukru białego - 340-350 USD/t i cukru surowego do 250-260 USD/t.



Tagi:
źródło: