Droższy koncentrat jabłkowy

Według Fruit Processing, ceny koncentratu soku jabłkowego od początku sezonu 2015/2016 kształtują się na dużo większym poziomie niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.

Droższy koncentrat jabłkowy

Ceny koncentratów owocowych

Jak podaje FAMMU/FAPA, w listopadzie minionego roku za koncentrat 70 Brix o wysokiej kwasowości płacono 1,4 EUR/kg w stosunku do 1 EUR/kg w tym samym czasie rok wcześniej. Z kolei ceny koncentratu 70 Brix o niskiej kwasowości kształtowały się w przedostatnim miesiącu 2015 roku w wysokości 1,4 EUR/kg w odniesieniu do 0,95 EUR/kg w listopadzie poprzedniego roku. Podawane są uśrednione ceny są na bazie DDP - dostarczone, cło opłacone.
 
Ceny koncentratu wiśniowego 65 brix były tej jesieni na relatywnie niskim poziomie – nieznacznie poniżej 4 EUR/kg względem ponad 4,2 EUR/kg w porównywalnym okresie rok wcześniej.
 
Większy niż rok temu jest w tym sezonie koncentrat soku z czarnej porzeczki - 65 brix. Jego ceny w ostatnich miesiącach zeszłego roku kształtowały się w granicy 3,5 EUR/kg, w porównaniu do 2,5 EUR/kg w tym samym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny koncentratu soku marchwiowego były w ostatnim kwartale zeszłego roku na nieco tylko mniejszym poziomie niż w omawianym okresie rok wcześniej, czyli w wysokości 3,8 EUR/t.

 



Tagi:
źródło: