Ceny przetworów mleczarskich na świecie

Indeks cen przetworów mlecznych w sierpniu bieżącego roku zwiększył się w relacji miesięcznej o 1,2% i osiągnął poziom 239,1 punktów. Oznacza to, że ceny te były aż o 139% wyższe od przeciętnych odnotowanych w latach 2002-2004.

Ceny przetworów mleczarskich na świecie
Według analityków Banku BGŻ obserwowany w sierpniu wzrost był wynikiem zwyżki cen praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza masłem. Sprzyjał temu sezonowy spadek produkcji mleka na półkuli północnej oraz rozpoczęcie sezonu w Oceanii.
 
Niemniej jednak już wrześniowe dane zebrane przez Fonterrę wskazują, iż sytuacja ta uległa zmianie. Dnia 3 września podczas aukcji zaobserwowano bowiem spadek notowania większości artykułów mleczarskich.
 
Na początku września średnia cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 5058 USD/t, tj. o 1,7% niższym wobec poprzedniego notowania. Z kolei mleko odtłuszczone potaniało o niecały 1% do 4420 USD/t.
 
Według Departamentu Rolnictwa USA, jeszcze w czerwcu bieżącego roku produkcja mleka w Nowej Zelandii, będącej czołowym eksporterem przetworów na świecie, oscylowała na bardzo niskim poziomie. Była ona bowiem o 7% niższa w ciągu roku oraz o prawie 4% w relacji dwuletniej. Niemniej jednak, już w ósmym miesiącu sytuacja ta uległa poprawie. Według analityków Banku BGŻ, obecne warunki na pastwiskach oraz dobra kondycja krów, będą sprzyjać wzrostom podaży mleka.
 
W związku z tym przewiduje się, iż pod koniec bieżącego roku presja na wzrosty cen nieco zelżeje. Eksperci niewykluczającą także ich spadki.

 



Tagi:
źródło: