Ceny unijnych przetworów mlecznych

W październiku po raz pierwszy od marca br. zmalały ceny zbytu masła, z powodu wyraźnych obniżek cen tego tłuszczu na globalnych rynkach.

Ceny unijnych przetworów mlecznych
Masło w blokach potaniało o 4,7%, masło konfekcjonowane o 1,3%, a masło z dodatkiem oleju o 0,7%. Odnotowano także dalszy spadek cen chudego mleka w proszku o 4,1% i pierwszą od maja br. zniżkę cen serów Gouda i Edam o 0,7-0,9%. Potaniał też serek homogenizowany zwykły o 1,0%. Ceny pozostałych przetworów, z wyjątkiem stabilnych cen świeżego mleka tłustego w kartonie i półtłustego w folii, wzrosły o 0,5-2,8%. Głównie podrożały serki twarogowe o 2,8%, śmietana o 1,5-2,6% i jogurty o 2,0-2,5%.
 
Ceny masła, mimo zniżki w październiku, dalej są sporo większe niż przed rokiem. W okresie styczeń-październik br., w porównaniu z tym samym okresem 2016 r., poziom cen masła w blokach zwiększył się o 52,8%, masła konfekcjonowanego o 45,0%, a masła z dodatkiem oleju o 33,4%. W tym czasie chude mleko w proszku podrożało o 30,0%, a sery dojrzewające o 24,8-26,5%. Spośród przetworów świeżych największy był wzrost cen mleka UHT o 9,8-12,2% i śmietany o 7,0-13,7%.
 
Ceny detaliczne przetworów mlecznych, ale bez masła były o 0,7% większe w październiku niż miesiąc wcześniej. Zwiększyły się ceny wszystkich przetworów, z wyjątkiem mleka zagęszczonego i w proszku - spadek cen o 2,0%. Najbardziej podrożała śmietana o 2,2% i jogurty o 1,3%, a najmniej świeże mleko pełne, sery dojrzewające i topione oraz twarogi o 0,1-0,4%. Wyraźnie zmalała dynamika wzrostu cen detalicznych masła. W III kwartale br. masło drożało o 6,9-8,7% miesięcznie, a w październiku jego ceny były wyższe o 3,3%. W okresie dziesięciu miesięcy br. poziom cen detalicznych przetworów mlecznych i masła był odpowiednio o 4,6 i 29,7% większy niż w takim samym okresie 2016 r.
 
Duża podaż mleka surowego spowodowała, że w obrębie trzech kwartałów br., w porównaniu z tym samym okresem 2016 r., zwiększyła się produkcja wielu grup przetworów mlecznych, w dużej części kierowanych na eksport. Najbardziej wzrosła produkcja serów tartych, pleśniowych i proszkowanych o 14,2%, ale dalej jest relatywnie mała, gdyż stanowi 1% całkowitej produkcji serów i twarogów. Produkcja śmietany zwiększyła się o 7,5%, serów dojrzewających o 5,9%, mleka płynnego przetworzonego o 4,0%, a masła i tłuszczów mlecznych, serów topionych, fermentowanych napojów mlecznych innych niż jogurty, suszonej serwatki oraz twarogów o 1,3-2,9%.
 
Z kolei zmalała produkcja mleka zagęszczonego o 19,0% oraz chudego mleka w proszku o 11,5%, z uwagi na duże zapasy tych półproduktów na rynku krajowym i unijnym. Zmniejszyła się także produkcja jogurtów o 5,4%, z powodu nasycenia rynku, jak i pod wpływem spadku konsumpcji o ok. 2% w relacji I półrocze 2017/I półrocze 2016 wg badań budżetów gospodarstw domowych. Nie zmieniła się tylko produkcja pełnego mleka w proszku.


Tagi:
źródło: