Ceny warzyw mrożonych niższe niż przed rokiem

Ceny warzyw mrożonych na rynku europejskim utrzymują się na mniejszym niż przed rokiem poziomie, wykazując dalsze tendencje do spadku. Cebula mrożona z Polski od początku roku do pierwszej dekady kwietnia potaniała o 18 proc. do 0,32 euro/kg i o 31 proc. niż przed rokiem - informują analitycy Banku BGŻ.

Ceny warzyw mrożonych niższe niż przed rokiem

Ceny warzyw mrożonych

Ceny polskich mrożonych kalafiorów i brokułów w ujęciu rocznym zmalały o 15-17 proc., utrzymując się w pierwszej dekadzie kwietnia tego roku na poziomie wynoszącym odpowiednio 0,56-0,60 i 0,72-0,75 euro/kg.
 

Mrożony groszek z Polski,mimo nieznacznego wzrostu cen na początku kwietnia tego roku o 5 proc. do 0,58 euro/kg, był o 22 proc. tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Niskie ceny mrożonych warzyw to wynik utrzymującej się dość wysokiej ich podaży na rynku krajowym i europejskim przy ograniczonym popycie zewnętrznym spowodowanym także rosyjskim embargo.
 

W Polsce, biorąc pod uwagę dane GUS, produkcja mrożonych warzyw w 2014 r. wyniosła 588 tys. t i była o 2,8 proc. większa niż przed rokiem. Podobnie było w pozostałych krajach UE, czemu sprzyjały korzystne warunki do produkcji warzyw w sezonie 2014/2015 w całej Europie.
 

Prawdopodobnie większą produkcję mrożonych warzyw odnotowano w Belgii – która jest największym producentem tych produktów w Unii Europejskiej. Jak wynika z danych Eurostatu łączny wywóz mrożonek warzywnych z Belgii do krajów Wspólnoty w drugiej połowie 2014 r. był o ok. 5 proc. wyższy niż w tym samym okresie przed rokiem.

 



Tagi:
źródło: