Ciepła zima – problem czy korzyść?

Według ekonomistów, obecne warunki pogodowe mogą wpłynąć na poprawę statystyk w polskiej gospodarce i przełożyć się na większe plony, a co za tym idzie – tańszą żywność w sklepach – podała Informacyjna Agencja Radiowa.

Ciepła zima – problem czy korzyść?
Zdaniem specjalistów, ciepła zima sprzyja rolnikom i konsumentom. Wyższa niż zwykle temperatura przekłada się bowiem na większe plony. Jeśli warunki pogodowe nie ulegną znaczącej zmianie, to w przyszłości można spodziewać się niższych cen żywności w sklepach.
 
Niemniej, wyższe temperatury zimą niosą za sobą ryzyko rozprzestrzeniania chorób lub szkodników. Jednak jak podkreślają eksperci, rolnicy nie powinni mieć problemów z walce z takimi przeciwnościami.
 
Zagrożeniem mogą być natomiast silne i długotrwałe mrozy. Nie muszą one jednak oznaczać wyższych cen w sklepach spożywczych, bowiem cena artykułów żywnościowych w większym stopniu niż od pogody w Polsce, uzależniona jest od światowej koniunktury na giełdach towarowych. Zdaniem eksperta, w przypadku nieurodzaju w Polsce, konsumenci zamiast polskiej żywności kupią zagraniczną.
 
Według Głównego Urzędu Statystycznego, wstępne zmiany w cenach produktów, jakie miały miejsce w grudniu ubiegłego roku, powinny zostać potwierdzone 20 stycznia bieżącego roku.


Tagi:
źródło: