Cukier najdroższy od 4 lat

W sierpniu 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 1,9%, zwyżkując do 165,6 punktów Jak podaje FAMMU/FAPA, w ujęciu rocznym ceny żywności były większe o 6,9%.

Cukier najdroższy od 4 lat

Ceny cukru

Po lipcowej korekcie, która przerwała półroczny okres podwyżek, żywność ponownie zaczęła drożeć. Głównie na skutek dynamicznych wzrostów cen artykułów mleczarskich i olejów, a także cukru. W sierpniu mocno straciły zboża, natomiast najwięcej zyskały zaś produkty z mleka.

 

Indeks zbóż obniżył się o 3% ceny pszenicy i kukurydzy były pod presją dużej podaży, mięsa wzrósł zaś o 0,3% drożały prawie wszystkie gatunki mięsa z wyjątkiem wołowiny, z kolei olejów zyskał 7,4% mocno podrożał olej palmowy ze względu na mniejszą produkcję w Malezji, a artykuły mleczarskie odnotowały aż 8,6% podwyżkę w tym najmocniej drożały sery, masło i mleko w proszku ze względu na mniejszą produkcję w UE, mniejszą podaż z Oceanii oraz rosnący popyt z Chin. Indeks cukru FAO wzrósł w sierpniu o 2,5% do 285,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 75,1%. Globalny bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami.

 

Indeks cen cukru jest obecnie najwyższy od października 2012 roku. 



Tagi:
źródło: