Indeks cen żywności obniżył się o 0,8%. Taniały zboża, drożał cukier, nabiał i mięso

W lipcu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,8%, spadając do 161,9 punktów. Jak podaje FAMMU/FAPA, w lipcu najsilniej potaniały zboża, z kolei najwięcej zyskał indeks produktów mleczarskich.

Indeks cen żywności obniżył się o 0,8%. Taniały zboża, drożał cukier, nabiał i mięso

Ceny żywności na świecie

W relacji rocznej ceny żywności były niższe o 1,4%, po sześciu miesiącach podwyżek z rzędu przyszła zmiana cen żywności. Przyczyn należy szukać, w przecenach zbóż i olejów, a także relatywnie niewielkich podwyżek innych grup produktów.

Indeks zbóż spadł o 5,6%, taniała mocno kukurydza w USA, gdzie poprawiły się warunki pogodowe; straciła także pszenica szczególnie za sprawą dużej podaży z rejonu Morza Czarnego; podrożał za to nieco ryż.

 

Indeks olejów obniżył się o 2,8% w dalszym ciągu taniał olej palmowy, który jest obecnie najtańszy od pięciu miesięcy; spadły też ceny olejów z soi, słonecznika i rzepaku.

 

Natomiast indeks mięsa zyskał o 1,3% drożały wszystkie gatunki, najbardziej wieprzowina. Produkty mleczarskie podrożały o 3,2% w tym cały asortyment, ale najmocniej masło.

 

Analizując indeks cukru FAO to w lipcu wzrósł o 1% do 278,7 punktów. W porównaniu z rokiem ubiegłym indeks jest wyższy o 53,8%. Jednak tempo wzrostu mocno osłabło, w poprzednich miesiącach było dwucyfrowe. Wyhamowania podwyżek to głównie skutek sytuacji w Brazylii, gdzie real umocnił się przez miesiąc o 4% wobec dolara, co ograniczyło eksport.

 

Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami. 



Tagi:
źródło: