Eksport przetworów mleczarskich z Polski wzrósł o 11%

2014 rok, mimo zakazu nałożonego przez Rosję i mniejszej aktywności Chin na rynku światowym, zakończył się 11- procentową zwyżkę wartości eksportu przetworów mleczarskich z Polski. Ten wynik to głównie wynik bardzo dobrej pierwszej połowy roku – podaje Bank BGŻ.

Eksport przetworów mleczarskich z Polski wzrósł o 11%

Eksport przetworów mleczarskich z Polski

Początek 2015 roku charakteryzował się już sporym pogorszeniem wyników handlowych. Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w styczniu wartość sprzedaży zagranicznej artykułów mlecznych wyniosła 116,6 mln euro, tj. była o prawie 22% - 32,2 mln euro mniejsza niż przed rokiem.

 

Jednym z powodów jest całkowite zaprzestanie eksportu do Rosji. Dla porównania – wartość dostaw na ten rynek w styczniu minionego roku wyniosła 15,2 mln euro. Poza tym, istotnie zmniejszyły się ceny transakcyjne przetworów mleczarskich. W omawianym miesiącu mleko w proszku kosztowało mniej o 40% w skali rocznej, masło o 30%, a sery o 20%. Mimo zatem 26- procentowej zwyżki kontyngentu wysyłki masła, jego wartość zmalała o 10% w stosunku do stycznia 2014 roku.

 

Niemniej jednak, wyniki eksportu artykułów mlecznych z Polski na rynku unijnym są w dalszym ciągu dosyć korzystne, chociaż to spadek wartości o 7% w relacji rocznej, przy czym dramatycznie zmalał eksport w odniesieniu do krajów trzecich o 28% wobec stycznia 2014 roku. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ, taki stan rzeczy związany był z 90-procentową obniżką wysyłki mleka w proszku do Algierii i Chin, będących dwoma czołowymi partnerami handlowymi Polski w minionym roku, co dało łącznie o 7,5 mln euro.



Tagi:
źródło: