Handel zagraniczny przetworami mlecznymi

Ożywienie globalnego popytu na artykuły mleczarskie spowodował wzrost przychodów z eksportu.

Handel zagraniczny przetworami mlecznymi
W I półroczu 2017 roku wartość eksportu polskich produktów mleczarskich ukształtował się na poziomie 1 065 mln EUR, czyli o 40% wyższym niż w ubiegłym roku. Największą zwyżkę eksportu odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. W okresie sześciu miesięcy wywóz tego artykułu zwiększył się o 23% do 53 tys. ton.
 
Pełne mleko w proszku było mniej popularne, choć jego wysyłka była również większa o 4% do 11 tys. ton. Serów podpuszczkowych dojrzewających wywieziono więcej o 3% - 72 tys. ton, a niedojrzewających o 8% – 48 tys. ton.
 
Eksport mleka płynnego i śmietany wzrósł o 1% do 296 tys. ton, jogurtów i napojów fermentowanych o 8% do 51 tys. ton, masła i tłuszczów mlecznych o 3% do 27 tys. ton. Spadek wywozu odnotowano w przypadku serwatki. Wysłano o 0,4% mniej tego produktu - 111 tys. ton.
 
Światowe ceny produktów mleczarskich odnotowują tendencje zwyżkowe, co przekłada się na wzrost kosztów zakupu towarów z zagranicy. W pierwszym półroczu 2017 roku wartość importu była o 7% wyższa niż w porównywalnym okresie 2016 roku i ukształtowała się na poziomie 451 mln EUR. W największym stopniu zwiększył się przywóz serwatki, tj. o 92% do 48 tys. ton oraz masła o 67% do 10 tys. ton.
 
Do Polski sprowadzono również więcej pełnego mleka w proszku o 17% - 6 tys. ton, jogurtów i napojów fermentowanych o 15% - 37 tys. ton, serów dojrzewających o 11% - 28 tys. ton oraz serów niedojrzewających o 6% - 17,5 tys. ton. Ograniczono natomiast import odtłuszczonego mleka w proszku o 33% do 45 tys. ton, kazeiny o 33% do 3,5 tys. ton oraz mleka płynnego i śmietany o 14% do 95 tys. ton.


Tagi:
źródło: