Kampania cukrownicza przebiegła bez zakłóceń

Kampania cukrownicza 2016/2017 zakończyła się z początkiem stycznia i przebiegała bez zakłóceń, w sprzyjających warunkach pogodowych. Plon buraków wyniósł 65 ton/ha, a ich zbiory 13,3 mln ton.

Kampania cukrownicza przebiegła bez zakłóceń

Kampania cukrownicza w Polsce

Szacuje się, że technologiczny plon cukru wyniósł 10 ton/ha. Według danych GUS w okresie wrzesień listopad 2016 r. produkcja cukru wyniosła 1436 tys. ton względem 952 tys. ton w porównywalnym okresie 2015 r., a powodem było wczesne rozpoczęcie kampanii z uwagi na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych. Produkcja cukru jest znacznie większa od kwoty produkcyjnej wynoszącej 1405,6 tys. ton i krajowego zapotrzebowania - 1705 tys. ton.

Ceny cukru

Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, duża podaż cukru i spadek cen na świecie spowodowały spowolnienie dynamiki cen na krajowym rynku. W listopadzie 2016 r. cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,55 zł/kg i była większa o 0,4% niż przed miesiącem oraz o 23,8% niż przed rokiem. Cena zbytu cukru paczkowanego wyniosła 2,74 zł/kg i była wyższa o 1,1% w porównaniu do października ubr. oraz o 29,2% niż w listopadzie 2015 r. W handlu detalicznym zarysował się zniżkowy trend cen cukru, a średnia cena w listopadzie 2016 r. zmalała w ciągu miesiąca o 0,4% do 3,16 zł/kg, ale była o 29,5% wyższa niż przed rokiem o tej porze.
 
Na globalnym rynku w grudniu 2016 r. utrwaliła się spadkowa tendencja cen, zarysowana w listopadzie. Zdaniem F.O. Licht w grudniu 2016 r. światowe ceny cukru białego obniżyły się do 520 USD/t, a cukru surowego do 425 USD/t. Sytuacja podażowo-popytowa na globalnym rynku wskazuje, że wysokie ceny cukru będą utrzymywały się w 2017 r.
 
Według szacunków F.O. Licht w sezonie 2016/2017 światowa produkcja wzrośnie o 2,5% do 178,8 mln ton cukru surowego, a konsumpcja o 1,4% do 183,3 mln ton. W rezultacie spadną zapasy końcowe, które będą stanowiły 35,2% światowej spożycia wobec 38,9% w sezonie poprzednim.
 


Tagi:
źródło: