Mauritius oczekuje wzrostu produkcji cukru o 9%

Ministerstwo rolnictwa Mauritiusa prognozuje, że produkcja cukru w 2016 roku wzrośnie w tym kraju w relacji rocznej o 9% do 400 tys. ton.

Mauritius oczekuje wzrostu produkcji cukru o 9%

FAMMU/FAPA dla porównania podaje, że w 2015 roku wytworzono na Mauritiusie 366,07 tys. ton cukru. Tymczasem tegoroczna produkcja ma być lepsza, bo w 2015 roku odnotowano rekordowo niski plon technologiczny cukru, który wyniósł 9,14%, a zwykle przekracza 10%. Dobre warunki pogodowe w 2016 roku mają dać lepsze wyniki w kampanii.

 

Od końca maja do końca grudnia trwa kampania cukru na Mauritiusie, a na wyspie uprawia się trzcinę cukrową. Kraj korzysta z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. Mauritius jest kluczowym dostawcą cukru do UE wśród krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku. W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) zaimportowano z tego kraju do połowy lipca 2016 roku do UE 330 tys. ton cukru.

 

Mauritius jest istotnym dostawcą cukru do Polski. W zeszłym roku sprowadzono z tego kraju 5,9 tys. ton (mniej o 7% rok do roku), co stanowiło prawie 5% udział w strukturze geograficznej importu. Od stycznia do maja 2016 roku do Polski trafiło 3,8 tys. ton cukru z Mauritiusa, co dało 3% udziału w strukturze geograficznej przywozu. 



Tagi:
źródło: