ISO obniża prognozy dla światowego deficytu cukru

Globalna produkcja ma być mniejsza od zużycia o 6,19 mln ton w sezonie 2016/2017, a we wcześniejszym o 4,83 mln ton.

ISO obniża prognozy dla światowego deficytu cukru
Trzy miesiące wcześniej ISO zakładało deficyt odpowiednio 7,05 i 5,74 mln ton. Organizacja nie podała powodów jego obniżenia, które wyniosło 900 tys. ton dla każdego sezonu. FAPA/FAMMU oczekuje, że w sezonie 2017/2018 globalny bilans cukru będzie zrównoważony, z rynku ma zniknąć deficyt. W sezonie 2016/2017 udział zapasów do spożycia oceniono na 43,58%, czyli najmniej od sezonu 2010/2011, co będzie rzutować na ceny.
 
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 13 szacunków deficytu wynosi -7,6 mln ton. Również sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana 12 szacunków wynosi -6,5 mln ton. Natomiast w sezonie 2014/2015 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,1 mln ton.


Tagi:
źródło: