Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Opcjonalny wyświetlacz do pulserów
2013-12-12 -
DEUTZ - szyba drzwiowa górna
2011-12-13 -
Roztrząsacz obornika SIP ORION 35 ALP
2020-07-23 -
Głębosz WU23 / 150 WIFO
2020-10-14 -
Palniki gazowe
2014-01-08 -
HORTIFORM OPTY (Nawóz długodziałajacy )
2012-01-16
Na rynku cukru przetrwają tylko najwydajniejsi
Na poświęconej cukrownictwu konferencji zorganizowanej w Dubaju przez firmę Platts Kingman, dyrektor generalny AB Sugar, Mark Carr wyraził opinię, że zniesienie kwot produkcyjnych w sektorze cukrowniczym jest największą w historii zmianą uregulowań na tym rynku w UE. Niemniej jednak widzi w niej szansę - podaje FAPA/FAMMU.
Rynek cukru
Po październiku 2017 roku, kiedy w UE przestaną obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę, a unijny sektor cukru stanie jednym z najbardziej liberalnych na świecie, nowe warunki mogą pozwolić na zwiększenie eksportu. Trzeba będzie jednak liczyć się z dużą zmiennością cen i sobie z nią radzić. Bez aktualnych regulacji rynek cukru w UE ma funkcjonować w podobny środowisku do sektorów stali, ubrań czy oprogramowania.
Według niego, cukier z UE może być tak samo konkurencyjny na świecie jak unijne mleko czy ziemniaki, ale nie ma tu miejsca dla niewydajnych dostawców surowca. O sukcesie ma decydować również dostępność do rynków i infrastruktury transportowej. Dla unijnych producentów cukru, którzy nie mają wydajnej bazy surowcowej i przewag geograficznych, mogą nastać trudne czasy.