Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Folia do sianokiszonki Agro Vip 750 mm
2017-09-11 -
POTTINGER - maszyny zielonkowe i uprawowe
2014-09-16 -
Plandeka srebrna Mega Gruba
2013-02-26 -
Kojec dla cieląt KELLFRI KG1425
2015-03-27 -
System nawilżania - Omnibreeze
2012-11-28 -
Głowica filtra 65 l/min
2013-12-13 -
ebm-papst S6E630-DN01-35
2020-02-07
Polska trzecim producentem masła w UE
Jak wynika z najnowszych szacunkowych danych Eurostat zaprezentowanych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska jest aktualnie trzecim producentem masła w UE z produkcją w wielkości 16,5 tys. ton.
Produkcja masła w UE
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, więcej tego tłuszczu produkowano jedynie w Niemczech - 46 tys. ton i we Francji - 44,5 tys. ton. Również szacunki Eurostatu za cały 2014 rok wskazują, że jesteśmy trzecim producentem masła we Wspólnocie. Według tych danych w minionym roku w naszym kraju wytworzono 171 tys. ton masła. Wzrost produkcji mlecznego tłuszczu odnotowano jedynie w Niemczech - 489,2 tys. ton i we Francji - 441,8 tys. ton.
Najnowsze pełne dane KE związane z produkcją przetworów mlecznych w krajach UE pochodzą z 2013 roku. W wytwarzaniu masła Polska zajmowała wtedy czwarte miejsce z wynikiem 143 tys. ton i była zaraz za Niemcami z 424,34 tys. ton, Francją z 338,06 tys. ton i Irlandią z 152,1 tys. ton. Za Polską były z kolei Włochy z 97,41 tys. ton, Finlandia z 44,01 tys. ton i Dania z 43 tys. ton.
Produkcja serów w UE
Nieco gorzej Polska wypada w odniesieniu do produkcji serów, gdzie w 2013 roku zajmowała piąte miejsce z produkcją w wielkości 732,28 tys. ton. Więcej serów wytworzono w Niemczech - 2,182 mln ton, Francji -1,931 mln ton, we Włoszech - 1,158 mln ton i w Holandii - 744,5 tys. ton. Natomiast za Polską znalazła się Wielka Brytania z 348,5 tys. ton, Dania z 324,9 tys. ton i Hiszpania z 314,9 tys. ton.
Według prognozy Eurostatu na piątym miejscu pozostaliśmy także w 2014 roku, wytwarzając 759,6 tys. ton serów. Wciąż pozostawaliśmy za Niemcami - 2,298 mln ton, Francją - 1,829 mln ton, Włochami - 989,3 mln ton i Holandią - 768,4 mln ton.