Prognozy zużycia olejów roślinnych i tłuszczów w UE

Zużycie olejów roślinnych i tłuszczów w UE w sezonie 2014/2015 prawdopodobnie będzie niższe niż w sezonie wcześniejszym, ale i tak wyższe od przeciętnej z poprzednich lat – podaje Bank BGŻ.

Prognozy zużycia olejów roślinnych i tłuszczów w UE

Zużycie olejów roślinnych

Jak wynika z danych Oil World, jest ono wyceniane na 31,7-31,8 mln t w stosunku do 32,1 mln t w sezonie 2013/2014 i średnio 30,8 mln t w ostatnich trzech sezonach.
 
Niemniej jednak, w skali roku przeznaczenie olejów na cele spożywcze i inne niż energetyczne pozostanie relatywnie stabilne, przy czym można oczekiwać obniżenia się zużycia tych produktów w sektorze energetycznym, głównie z uwagi na mniejsze wykorzystanie oleju palmowego do generacji energii elektrycznej i ciepła.
 
W sezonie 2013/14 unijny popyt importowy na olej palmowy był bardzo wysoki, czemu sprzyjały niskie ceny tego produktu. W tym sezonie, ze względu m.in. na oczekiwane wyhamowanie wzrostu produkcji tego oleju i prognozy spadku zapasów na koniec sezonu można spodziewać się zwiększenia cen i zmniejszenia importu oleju palmowego do UE.

Dominuje olej rzepakowy

Zdaniem Oil World, w strukturze zużycia olejów roślinnych w UE, podobnie jak w latach poprzednich, będzie dominował olej rzepakowy z 32-procentowym udziałem - 10,1 mln t. Obniży się za to wykorzystanie oleju palmowego i jego udział spadnie z 22% do 21% w sezonie 2013/2014. Na trzecim miejscu znajdzie się olej słonecznikowy z 12-procentowym udziałem w strukturze zużycia olejów.



Tagi:
źródło: