Rośnie produkcja i eksport foie gras z Francji

Rok 2014 był bardzo korzystny dla francuskich producentów pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych tzw. foie gras – podaje FAMMU/FAPA.

Rośnie produkcja i eksport foie gras z Francji

Rynek foie gras we Francji

W samej Francji wartość sprzedaży wyniosła 3 mln EUR i była o 4% większa w stosunku do 2013 r. Nadwyżka w handlu zagranicznym była na poziomie 57,3 mln EUR, tj o. o 5 mln EUR wyższym niż rok wcześniej, dzięki zwiększeniu się eksportu o 2,8 mln EUR i zmniejszeniu importu o 2,3 mln EUR.

 

Francja jest czołowym producentem foie gras na świecie, z poziomem wytwarzania 19,6 tys. ton w 2014 r. Z każdym rokiem wzrasta także konsumpcja tego delikatesu w tym kraju, przede wszystkim w okresie świątecznym. Coraz bardziej zróżnicowana jest również oferta produktów. W 2014 r. we francuskich sklepach sprzedawano 76 różnych rodzajów foie gras.

 

Zwiększył się także eksport, głównie do Hiszpanii, będącej największym rynkiem zbytu. Wyższe były także wysyłki do Belgii, Hongkongu, Tajlandii, Wietnamu i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Korzystny dla Francji był również werdykt sądu federalnego Kalifornii, który uchylił obowiązujący od ponad 2 lat zakaz sprzedaży foie gras w tym stanie.



Tagi:
źródło: