Rynek mleka i przetworów mleczarskich w Polsce (16.04.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 9 do 16 kwietnia 2017 roku.

Rynek mleka i przetworów mleczarskich w Polsce (16.04.2017)

Ceny zbytu artykułów mleczarskich w kraju

W pierwszym kwartale 2017 r. krajowe ceny skupu mleka ulegały niewielkiej sezonowej obniżce, ale nadal były znacząco wyższe od niskich cen notowanych rok wcześniej. W marcu 2017 r. podmioty skupujące za 100 litrów mleka płaciły przeciętnie 131,49 zł (według GUS, bez VAT), o 0,8% mniej niż w lutym br., ale o 24% więcej niż w marcu 2016 r. Tradycyjnie najwyższe ceny za mleko płacono w woj. podlaskim – 137,51 zł/hl (o 5% więcej niż średnio w kraju), a najniższe w woj. małopolskim – 118,79 zł/hl (o 10% mniej niż średnio w kraju).

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10–16.04.2017 r. masło w blokach zbywały po 17,19 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 4,5% drożej niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego była o niecałe 2% niższa niż w tygodniu przedświątecznym i wyniosła 18,23 zł/kg. Był to jednak poziom o około 1% wyższy niż w połowie marca br. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 50%, a masło w blokach – o 74%.

Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 7,65 zł/kg, o 1% mniej niż w tydzień wcześniej i o 3% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 11,91 zł/kg, o 1% wyższym niż w poprzednim notowaniu, ale nieznacznie (0,4%) niższym niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 9%, a PMP – o 42%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade od sierpnia 2016 r. utrzymuje się wzro-stowa tendencja cen masła. Na aukcji, która odbyła się 18 kwietnia 2017 r. przeciętnie za produkt ten płacono 4 892 USD/t, o 3% więcej niż w poprzednim notowaniu (z 4.04.br.), cho-ciaż nieznacznie (o 0,4%) mniej niż przed mie-siącem. W połowie kwietnia 2017 r. wzrosły rów-nież ceny sera Cheddar oraz mleka w proszku. Za 1 tonę Cheddara 18 kwietnia br. uzyskiwano 3 462 USD, o 5% więcej niż dwa tygodnie wcześniej i o 2% więcej niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano przeciętnie po 2 044 USD/t, a pełne mleko w proszku – po 2 998 USD/t, odpowiednio o 7% i 2,5% drożej niż na poprzedniej aukcji oraz w obu przypadkach o 5% drożej niż przed miesiącem. W ciągu roku masło podrożało o 78%, ser Cheddar – o 31%, OMP – o 18%, a PMP – o 39%.


Tagi:
źródło: