| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (03.02.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (03.02.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. zaobserwowano spadek cen masła po wzroście utrzymującym się w okresie trzech tygodni stycznia. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.01 – 3.02.2019 r. masło w blokach sprzedawały po 18,26 zł/kg, a masło konfekcjonowane po 19,79 zł/kg, w obu przypadkach po 3% taniej niż tydzień wcześniej. Masło w blokach było droższe niż przed miesiącem o 2%, podczas gdy masło konfekcjonowane – o 3% tańsze. W stosunku do notowań sprzed roku ceny masła były większe o 10–11%.
 
Od początku 2019 r. przeważają zwyżki cen mleka w proszku. Na przełomie stycznia i lutego br. za odtłuszczone mleko w proszku płacono 6,90 zł/kg, a za pełne mleko w proszku 11,67 zł/kg, w obu przypadkach więcej po 1% niż tydzień wcześniej i odpowiednio o 9% i 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 19%, a PMP – o 9,5%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade od grudnia 2018 r. przeważały wzrosty cen produktów mlecznych. Na aukcji, która odbyła się 6 lutego 2019 r. indeks cen GDT2, w odniesieniu do poprzedniego notowania, zwiększył się o 6,7%. W czasie sesji sprzedano 23 326 ton artykułów mleczarskich.
 
Najbardziej dynamiczny wzrost wykazują ceny mleka w proszku. Na początku lutego 2019 r. za pełne mleko w proszku otrzymywano 3 027 USD/t, a więc więcej o 9% niż na poprzedniej aukcji (z 15.01.br.) i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 534 USD/t i była wyższa o 5% niż przed dwoma tygodniami i o 15% niż przed miesiącem. Sporą zwyżkę wykazywały również ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 6 lutego 2019 r. płacono 4 445 USD/t, a zatem więcej o 4% niż 15 stycznia br. i o 9% niż miesiąc wcześniej.
 
Ser Cheddar zbywano po 3 565 USD/t, tj. drożej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku stycznia 2019 r. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o 16%, PMP – o 6%, a ser Cheddar – o 5%, podczas gdy OMP kosztowało więcej o 31%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!