Rynek produktów mleczarskich w Polsce (12.03.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 6 do 12 marca 2017 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (12.03.2017)
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 6–12 marca 2017 r. za masło w blokach uzyskiwano 16,27 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 18,07 zł/kg, czyli o 2% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 45%, a masło w blokach – o 57%.
 
Krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 8,11 zł/kg, czyli o 3% mniejszej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku producenci otrzymywali 12,22 zł/kg, tj. więcej o 5,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 16%, a PMP – o 34%.
 
Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 13,46 zł/kg, a zatem o ponad 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Za ser Edamski, tak jak przed miesiącem, otrzymywano 13,79 zł/kg. Był to jednak poziom o 1% większy od notowanego tydzień wcześniej. Ceny tych gatunków sera dojrzewającego były o 34–42% wyższe niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na rynku unijnym przeważają spadki cen produktów mleczarskich. W drugim tygodniu marca 2017 r. za masło unijni producenci, tak jak tydzień wcześniej, otrzymywali 4,14 EUR za kg. Jednocześnie był to poziom o 2% mniejszy od notowanego przed miesiącem. OMP zbywano po 1,87 EUR/kg, tj. taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Za 1 kg PMP płacono 2,92 EUR, a więc mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż w analogicznym tygodniu lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku masło w UE było droższe o 56%, PMP – o 47%, a OMP – o 14%.
 
W USA ceny masła w ostatnich tygodniach ulegają wahaniom, podczas gdy ceny OMP i sera Cheddar wykazują trend zniżkowy. Na giełdzie w Chicago 10 marca 2017 r. za masło, tak jak tydzień wcześniej, otrzymywano 4 768 USD/t. Tłuszcz ten był jednak droższy o 3% niż miesiąc wcześniej i o 9% niż przed rokiem.
 
Cena OMP wynosiła 1 935 USD/t i była niższa o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 12% niż przed miesiącem, ale o 18% wyższa niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Cena sera Cheddar 10 marca br. wyniosła 3 053 USD/t i była mniejsza o 6% niższa niż w poprzednim notowaniu (3.03.br.) i o 14% niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku ten gatunek sera potaniał o 8%.


Tagi:
źródło: