Rynek produktów mleczarskich w Polsce (22.10.2017)

Wraz z wyhamowaniem zwyżkowych trendów cen masła na rynku globalnym, również w Polsce ceny tego tłuszczu ulegają spadkom. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (22.10.2017)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 16–22.10.2017 r. krajowi producenci za masło w blokach uzyskiwali 23,39 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej.
 
Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 26,15 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie oba rodzaje tłuszczu mlecznego były droższe niż w porównywalnym okresie 2016 r.: masło w blokach o 39%, a masło konfekcjonowane – o 42%.
 
W trzecim tygodniu października 2017 r. w krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 6,99 zł, a więc mniej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.
 
Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 13,40 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% wyższa niż w trzecim tygodniu września br. W stosunku do notowań sprzed roku PMP było droższe o 32%, podczas gdy OMP – o 11% tańsze.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W USA utrzymuje się spadkowa tendencja cen masła, która została zapoczątkowana w połowie sierpnia br. Na giełdzie w Chicago 20 października 2017 r. za produkt ten otrzymywano 5 181 USD/t - 4 378 EUR/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła była o 34% większa niż przed rokiem.
 
W USA od połowy czerwca br. przeważają także obniżki cen OMP. Za ten rodzaj proszku mlecznego 20 października br. płacono 1 786 USD/t - 1 509 EUR/t, a zatem to taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W ciągu roku cena OMP zmalała o 13%.
 
Od początku 2017 r. sporym wahaniom ulegają ceny sera Cheddar. 20 października br. ser ten sprzedawano po 3 682 USD/t - 3 111 EUR/t, tj. taniej o 2% niż przed tygodniem, ale o 4% drożej niż w porównywalnym okresie września br. W odniesieniu do cen sprzed roku Cheddar kosztował więcej o 1%.
 
Na wewnętrznym rynku UE w trzecim tygodniu października br. przeważały obniżki cen głównych eksportowych produktów mleczarskich. Unijni producenci za masło uzyskiwali 5 859 EUR/t, czyli mniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem.
 
Za OMP płacono 1 598 EUR/t, a zatem mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar, podobnie jak przed tygodniem, wyniosła 3 473 EUR/t. Był to jednak poziom o 3% niższy niż w trzecim tygodniu września br. W UE masło było droższe niż przed rokiem o 43%, a ser Cheddar – o 10%, natomiast OMP było o 21% tańsze.


Tagi:
źródło: