Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.11.2017)

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu listopada 2017 r. wzrosły ceny masła i odtłuszczonego mleka w proszku. Spadkowi uległy z kolei ceny pełnego mleka w proszku oraz ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.11.2017)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20-26 listopada 2017 r. za masło w blokach otrzymywano 22,12 zł/kg, a za masło konfekcjonowane 23,79 zł/kg, w obu przypadkach po 1% więcej niż w poprzednim notowaniu. Jednocześnie masło w blokach było tańsze o 1% niż przed miesiącem, podczas gdy masło konfekcjonowane – o 4,5%. W porównaniu z notowaniami sprzed roku krajowe ceny zbytu masła były większe o 20–22%. W UE przeciętna cena masła wyniosła 5,18 EUR/ kg i była o 1,2% mniejsza od ceny notowanej w Polsce wynoszącej 5,24 EUR/kg.
 
Krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w stosunku do poprzedniego tygodnia, zwiększyły się o 0,02 zł/kg. W wyniku czego producenci za ten rodzaj proszku mlecznego uzyskiwali 6,67 zł/kg. OMP było tańsze o 2% niż miesiąc wcześniej i o 20% niż przed rokiem. Cena OMP w Polsce była o 7% mniejsza od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg, ale jednocześnie o 4,3% wyższa od unijnej ceny tego produktu - 151,45 EUR/100 kg. Za pełne mleko w proszku w kraju płacono 12,78 zł/kg, czyli mniej o 2% niż przed tygodniem i o 4% niż w analogicznym okresie października br. Jednocześnie cena PMP była wyższa o 11% niż rok wcześniej.
 
W czwartym tygodniu listopada br. za ser Gouda płacono 13,88 zł/kg, a za ser Edamski 14,23 zł/kg (bez VAT), odpowiednio o 1–2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny tych serów dojrzewających były niższe o 2–5% niż miesiąc wcześniej i o 7% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na monitorowanych rynkach zagranicznych przeważają zniżki cen głównych eksportowych produktów mleczarskich.
 
W Oceanii w notowaniu z 24 listopada 2017 r. za masło uzyskiwano 5 425 USD/t, a więc mniej o 5% niż przed dwoma tygodniami i o 6% niż w końcu października br. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tego tłuszczu była wyższa o 32%. Za 1 tonę OMP płacono 1 725 USD, tj. taniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. PMP zbywano po 2 825 USD/t, czyli kosztowało mniej o 2% niż 10 listopada br. i o 6% niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku OMP potaniało o 27%, a PMP – o 10%.
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 24 listopada za masło uzyskiwano 6 013 USD/t, co daje spadek o 8% w skali miesiąca. Był to jednak poziom o 1,5% wyższy niż w poprzednim notowaniu (z 10 listopada br.). Za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak dwa tygodnie wcześniej, płacono 1 763 USD/t. Jednocześnie był to poziom mniejszy o 2% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 175 USD/t, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż w końcu października br. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 28%, a PMP – o 1%, podczas gdy OMP było tańsze o 20%.
 
Na giełdzie w Chicago 22 listopada 2017 r. cena masła wyniosła 4 900 USD/t i była o 0,3% wyższa niż przed tygodniem, ale o 3,5% mniejsza niż przed miesiącem. Masło kosztowało więcej niż przed rokiem o 9%. Pogłębiła się zniżkowa tendencja cen odtłuszczonego mleka w proszku. Za produkt ten 22 listopada br. płacono 1 654 USD/t, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku na rynku amerykańskim ukształtowała się na poziomie 3 021 USD/t, a więc o 3% wyższym niż w poprzednim notowaniu, ale o 2,5% niższym niż w końcu października br. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 20%, a PMP o niecałe 2% droższe.


Tagi:
źródło: