Rynek produktów mleczarskich w Polsce (4.06.2017)

Na rynku krajowym na przełomie maja i czerwca 2017 r. odnotowano dalszy dynamiczny wzrost cen masła. Tendencje wzrostowe wykazują też ceny mleka w proszku oraz większość serów podpuszczkowych dojrzewających. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (4.06.2017)
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 29.05 – 4.06.2017 r. cena masła w blokach osiągnęła rekordowo wysoki poziom 19,72 zł/kg, czyli większy o 6% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem.
 
Masło konfekcjonowane zbywano po 19,67 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż na początku maja br. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 68%, a masło w blokach – o 91%.
 
Krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku w stosunku do poprzedniego tygodnia zwiększyły się o 1%. W wyniku czego producenci za ten rodzaj proszku mlecznego otrzymywali 7,61 zł/kg. Jednocześnie cena pełnego mleka w proszku wzrosła o 2% do 11,83 zł/kg. OMP było o 3% droższe niż miesiąc wcześniej, a PMP – o 2%. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny OMP były wyższe o 8%, a ceny PMP – o 45%.
 
Cena sera Gouda ukształtowała się na poziomie 13,55 zł/kg, tj. o 1% większym niż w poprzednim tygodniu. Za ser Edamski płacono 13,73 zł/kg, czyli o 0,4% więcej niż tydzień wcześniej. Oba gatunki sera podpuszczkowego dojrzewającego były droższe o 3% niż na początku maja br. i o 38% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade zwyżkowy trend cen masła utrzymuje się od sierpnia 2016 r. Na aukcji, która odbyła się 6 czerwca 2017 r. za ten rodzaj tłuszczu płacono 5 631 USD/t, czyli więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 15% niż przed miesiącem. Od połowy kwietnia br. dynamicznie rosną również ceny sera Cheddar. Na początku czerwca br. za 1 tonę tego sera uzyskiwano 4 285 USD, tj. drożej o 15% niż dwa tygodnie wcześniej i o 17% niż przed miesiącem.
 
Od połowy marca do połowy maja br. wzrost wykazywały również ceny PMP. Jednak na początku czerwca uległy one spadkowi do 3 143 USD/t. Był to poziom mniejszy o 5% niż na poprzedniej aukcji i o 3% niż przed miesiącem. W drugiej połowie kwietnia br. przerwana została zniżkowa tendencja cen OMP. Na początku czerwca br. proszek ten zbywano po 2 156 USD/t, a zatem drożej o 8% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. Masło było 2 razy droższe niż przed rokiem, ser Cheddar – o 61%, OMP – o 15%, a PMP – o 43%.


Tagi:
źródło: