Rynek produktów mleczarskich w Polsce (9.04.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 3 do 9 kwietnia 2017 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (9.04.2017)
 
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Jak wynika z danych, w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 3–9 kwietnia 2017 r. za masło konfekcjonowane uzyskiwano 18,53 zł/kg, a za masło w blokach 17,04 zł/kg, w obu przypadkach więcej o 1% niż tydzień wcześniej i odpowiednio o 3% i 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 52%, a masło w blokach – o 69%.
 
Krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku względem poprzedniego tygodnia wzrosły o 2%. W wyniku czego producenci za ten rodzaj proszku mlecznego otrzymywali 7,73 zł/kg. Jednocześnie cena pełnego mleka w proszku zmniejszyła się o 2% do 11,75 zł/kg. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca OMP było tańsze o 5%, a PMP o 4%. Mleko w proszku było droższe niż na początku kwietnia 2016 r. odpowiednio o 11% i 35%.
 
Cena sera Edamskiego ukształtowała się w granicy 13,47 zł/kg, czyli była wyższa o 3% niż w poprzednim notowaniu. Za ser Gouda płacono 13,24 zł/kg, a więc więcej o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej. Oba gatunki sera podpuszczkowego dojrzewającego były o 2% tańsze niż na początku marca br., ale o 38–39% droższe niż rok wcześniej.
 
W Polsce masło w blokach było tańsze niż w UE o 5,7%, podczas gdy OMP było droższe o 2,2%, ser Edamski o 2,8%, a ser Gouda o 0,3%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na rynku unijnym ceny masła (po spadku w styczniu i lutym br.) od marca ponownie wykazują trend zwyżkowy. Od początku 2017 r. spadkom ulegają z kolei ceny pozostałych artykułów mleczarskich. W pierwszym tygodniu kwietnia 2017 r. za masło płacono 4,27 EUR/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku unijni producenci zbywali po 1,79 EUR/kg, a pełne mleko w proszku – po 2,79 EUR/kg, przy czym w obu przypadkach to taniej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż na początku marca br. Za ser Edam, tak jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 3,09 EUR/kg, a za Goudę o 1% mniej – 3,12 EUR/kg. Wymienione rodzaje serów dojrzewających kosztowały o mniej 1% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 66%, PMP – o 43%, OMP – o 8%, a sery Edamski i Gouda o 42%.
 
Na giełdzie w Chicago od początku 2017 r. ceny masła i OMP ulegają zniżkom. W notowaniu z 7.04.2017 r. cena masła ukształtowała się w granicy 4 624 USD/t, a zatem niższym o 0,5% niż przed tygodniem i o 3% niż przed miesiącem. Masło było również o 1% tańsze niż przed rokiem. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła 1 825 USD/t i była mniejsza o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku marca br. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 14%. Po wzroście w marcu br., na początku kwietnia zaobserwowano ponowny spadek cen sera Cheddar. W analizowanym okresie ser ten zbywano po 3 219 USD/t, czyli o 4% taniej niż tydzień wcześniej. Był to jednak poziom wyższy o 5% niż przed miesiącem i o 3% niż na początku marca 2016 r.


Tagi:
źródło: