Indeks cen olejów roślinnych najniższy od 6 lat

W marcu 2015 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO po raz kolejny obniżył się. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych jak: zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla marca 2014 roku był na poziomie 173,8 punktów w stosunku do 176,4 pkt., a więc o 2,6 pkt. - 1,5% niższy niż w lutym br. – podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen olejów roślinnych najniższy od 6 lat

Indeks cen żywności najniższy od 5 lat

W związku z tym, marcowy indeks cen żywności był na najniższy od czerwca 2010 roku. W odniesieniu do marca 2014 roku, kiedy było to 213,8 pkt. indeks zmalał o 40 pkt. - 18,7%. Oznacza to po dwóch miesiącach stabilizacji przypadających na październik oraz listopad 2014 r. już czwarty miesiąc z rzędu powrót do zniżkowej tendencji notowanej od marca do września minionego roku. W ujęciu miesięcznym przy wzroście cen artykułów mleczarskich przeważyły obniżki cen pozostałych produktów jak: zbóż, olejów, mięsa oraz cukru.

Tak niskich cen olejów roślinnych nie widziano od dawna

W marcu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł 151,7 pkt. W porównaniu do 156,6 pkt. w lutym br., a zatem był mniejszy o 5 pkt. - 3,1% w odniesieniu do 204,8 pkt. w marcu 2014 roku. Zatem marcowy indeks dla olejów był na najmniejszym poziomie od września 2009 roku.

Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał redukcje cen oleju palmowego oraz sojowego. Olej palmowy taniał pod wpływem kontynuacji osłabienia zapotrzebowania importowego. Natomiast cena oleju sojowego malała pod presją dużego wzrostu podaży soi z Ameryki Płd. wraz ze zwyżką jej globalnych zapasów oraz perspektywą rekordowych zasiewów soi w USA. Poza tym nad kompleksem olejów roślinnych jako całość ciążyła kontynuacja stosunkowo niskich cen paliw kopalnych.



Tagi:
źródło: