Kolejny spadek indeksu cen żywności. Żywność najtańsza od września 2009 r.

W maju 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 166,8 pkt i w stosunku do zmienionego indeksu z kwietnia br. zmalał o 1,4% - 2,4 pp. W obrębie roku ceny żywności były o 20,7% - 43,6 pp. mniejsze. Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką światową podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się aktualnie na najniższym poziomie od września 2009 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Kolejny spadek indeksu cen żywności. Żywność najtańsza od września 2009 r.

Indeks cen żywności

W maju br. potaniały najbardziej zboża o 3,8% i artykuły mleczarskie o 2,9%, a w mniejszym stopniu również mięso o 1% do 171,4 pkt. Podrożały z kolei oleje roślinne o 2,6% i cukier o 2%. Spadek cen zbóż nastąpił dzięki korzystnym prognozom tegorocznych zbiorów pszenicy, kukurydzy i ryżu.

Indeks cen mięsa

Na zniżkę cen mięsa największy wpływ miały mniejsze notowania w eksporcie z USA. Niższe niż przed miesiącem były przede wszystkim ceny światowe wołowiny i mięsa owczego, a notowania wieprzowiny i drobiu zmieniły się w nieznacznym stopniu.

 

Głównym czynnikiem oddziałującym aktualnie na sektor drobiu są obostrzenia importowe nałożone przez niektóre kraje w odpowiedzi na epidemię ptasie grypy w niektórych stanach USA. Ceny wieprzowiny, po sukcesywnym spadku od czerwca 2014 r., w kwietniu i maju br. ustabilizowały się w szczególności na rynku UE. Notowania mięsa ogółem na świecie są obecnie o 11,9% mniejsze niż przed rokiem.

Indeks cen cukru

Natomiast po trzech miesiącach zniżek z rzędu, indeks cukru FAO zwiększył się w maju o 2% do 189 punktów. Przyczyn wzrostów należy upatrywać przede wszystkim w słabszym początku kampanii cukrowniczej w Brazylii. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 24%.

Indeks cen przetworów mlecznych

W zeszłym miesiącu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny zbóż, łagodniej zniżkowały ceny mięsa, a w przypadku cukru i olejów roślinnych odnotowano zwyżki. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w maju osiągnął poziom o 2,88% niższy w odniesieniu do jego pułapu z kwietnia i wynosił 167,5 punktu, co pozwala stwierdzić, że znów obserwowany jest tutaj trend spadkowy.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: