Indeks cen żywności FAO najniższy od lipca'2010

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 182,7 punktu i znalazł się na najmniejszym poziomie od lipca 2010 roku - podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności FAO najniższy od lipca'2010

Indeks cen żywności

Indeks ten był niższy o ponad 9,82% niż w tym samym czasie 2014 roku, kiedy to wyniósł 202,5 punktu i o 1,91% niż w grudniu 2014 r. Jest to już dziesiąta zniżka z rzędu w skali miesięcznej, a ostatnio tak długa tendencja spadkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90.

 

Dynamiczna obniżka indeksu związana jest głównie z malejącymi cenami olejów roślinnych i zbóż podczas gdy ceny mięs spadały mniej dynamicznie, a w odniesieniu do cukru i przetworów mlecznych była stabilna.

Indeks cen przetworów mlecznych

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu osiągnął pułap o 0,11% mniejszy w porównaniu do jego poziomu z grudnia i wynosił 173,8 punktu, co było jedenastym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r. Od początku roku, kiedy ceny przetworów mlecznych były na wyjątkowo wysokich poziomach, ich notowania systematycznie malały, przede wszystkim w wyniku zwiększenia dostępności eksportowej i ograniczenia importu w szczególności z Chin i Rosji.

 

W styczniu notowane nadal zniżki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zostały zrekompensowane wzrostami cen masła, podczas gdy ceny pełnotłustego mleka w proszku były stabilne. Deprecjacja euro spowodowała, że notowania przetworów mlecznych z UE zbliżyły się do tych obserwowanych w USA i Nowej Zelandii.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: