Światowe ceny przetworów mlecznych wzrosły najmocniej od 4 lat

W zeszłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 163,4 punktu, wzrastając w skali miesięcznej najbardziej dynamicznie od czterech lat. Jak zauważa FAMMU/FAPA, była to już piąta z rzędu miesięczna zwyżka po serii zniżek, które notowane były od marca 2014 roku, ale z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r., do stycznia 2015 r.

Światowe ceny przetworów mlecznych wzrosły najmocniej od 4 lat

Indeks cen przetworów mlecznych

Indeks ten był już jedynie o 1% mniejszy niż w porównywalnym okresie 2015 roku, kiedy to znajdował się w granicy 164,9 punktu, był z kolei o 4,22% większy niż w maju 2016 r. Zwyżka ta nastąpiła w efekcie zwiększenia się notowań wszystkich grup towarowych objętych indeksem oprócz cen olejów roślinnych. Przeciętna wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze sześć miesięcy 2016 r. to 153,79 punktu, tj. jest ona o 10,12% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.
 
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu 2016 r. osiągnął wynik o 7,77% większy w odniesieniu do jego poziomu z maja 2016 r. i wynosił 137,9 punktu, co jest drugą zwyżką po ponad półrocznej serii zniżek. Powodem wzrostu są zwiększające się ceny wszystkich artykułów mleczarskich objętych indeksem. Związane jest to z obawami co do perspektyw produkcyjnych w Oceanii w sezonie 2016/2017 oraz spowolnieniem produkcji w krajach Unii Europejskiej. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w szóstym miesiącu 2016 roku w granicy o ponad 14% mniejszym niż w porównywalnym okresie 2015 r. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za sześć pierwszych miesięcy 2016 r. osiągnęła 135,12 punktu i była o 22,11% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.

Indeks cen cukru

Niemal 15% zwyżka cen cukru odzwierciedla przede wszystkim mniej pozytywne perspektywy produkcyjne w Brazylii będącej głównym globalnym producentem i eksporterem cukru w wyniku ulewnych deszczy, które przyczyniły się do niższych zbiorów i zniszczyły plony. Poza tym, z uwagi na mniejsze zbiory zwiększa się udział trzciny cukrowej wykorzystywanej do produkcji bioetanolu, co jeszcze bardziej nasila wzrostu cen.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: