Kategorie
Zobacz również tu
-
Światowe ceny cukru spadały w marcu
2024-04-16
Poznaj produkty
-
Silosy paszowe
2015-12-02 -
Malowanie proszkowe
2016-04-20 -
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,8 M
2013-12-29 -
Hangary lotnicze Borga
2016-04-18 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Lusterko K427 12V do Ford (NH)
2011-12-14
Tak dla erytrytolu w napojach bez cukru
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2015/1832 rozszerzające zastosowanie erytrytolu w żywności - podaje FAPA/FAMMU.
Erytrytol w napojach bez cukru
Erytrytol jest słodzikiem z grupy cukroli, występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową jest produkowany z glukozy. Na etykietach jest wyszczególniony jako E 968. Słodzik ten od dawna stosuje się w żywności, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności badał jego użycie w napojach.
Substancja ta w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, a właśnie w odniesieniu do napojów zachodzi możliwość relatywnie łatwego przedawkowania. Według badań, przy zastosowaniu maksymalnego stężenia erytrytolu w wysokości 1,6% w napojach o zmniejszonej zawartości cukru nie zachodzą niepożądane działania.
W związku z tym, zdecydowano się na rozszerzenie użycia E 968 jako słodzika w napojach o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru. Jak pdkreślają analitycy FAMMU/FAPA, jedną z właściwości erytrytolu jest wzmacnianie smaku oraz fakt, iż pomaga on złagodzić posmak słodzików, dzięki czemu napój ma smak podobny do słodzonego cukrem.