Po whisky coraz chętniej sięgają... kobiety

Już co czwarta Polka chętnie sięga po butelkę whisky podczas spotkań towarzyskich, biznesowych, jak również w trakcie przyrządzania posiłków w kuchni. Alkohol ten może być wykorzystywany jako marynata, ale także do wyrobu lodów, zimnych i gorących sosów oraz pieczenia i gotowania.  

Po whisky coraz chętniej sięgają... kobiety

Dotychczas wszystkim się wydawało, że whisky to trunek typowo męski, prawdopodobnie ze względu na moc zawartego w niej alkoholu – zauważa w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Jarosław Buss z firmy Tudor House LTD, organizatora festiwalu Whisky Live Warsaw. – Okazuje się jednak, że ostatnimi czasy po trunek ten coraz częściej sięgają kobiety. Rośnie na przykład popularność tzw. foodpairing, w ramach którego whisky łączona jest z innymi potrawami, doskonale sprawdza się podczas gotowania i pieczenia.
 

W opini organizacji International Wine & Spirit Research (IWSR) Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków konsumpcji whisky. W pierwszej połowie zeszłego roku zanotowała najwyższy wśród państw objętych rankingiem wzrost importu szkockiej zarówno pod względem wartościowym, jaki i ilościowym.
 

Jak wynika z rocznego raportu IWSR import tego alkoholu do Polski wzrósł w pierwszej połowie 2015 roku wartościowo o ponad 45 proc., natomiast o przeszło 60 proc. pod względem wolumenów.
 

Z kolei Scotch Whisky Association podaje, że wartość importu szkockiej whisky do kraju wyniosła 20,5 miliona funtów i była o 45,2 proc. wyższa niż w tym samym okresie poprzedniego roku (14,1 mln funtów). Liczona w butelkach o pojemności 70 cl sprzedaż do Polski wzrósła natomiast o 60,4 proc., z 5,5 mln do 8,9 mln, zapewniając szesnaste miejsce w rankingu. Z ostatnich badań firmy analitycznej Nielsen obecnie na Wyspach Brytyjskich co trzecia butelka tego trunku kupowana jest przez kobiety. W kraju odsetek ten jest niższy, ale i tak stosunkowo wysoki, bo co czwarta Polka sięga po butelkę whisky.
 

Nie jest to już tylko trunek dla mężczyzn – tłumaczy Jarosław Buss. – Myślę, że dzieje się tak z kilku powodów. Kobiety, po pierwsze, odkryły, tak jak wcześniej mężczyźni, potężne bogactwo aromatów i smaków, które ten alkohol oferuje. Po drugie jest to trunek typowo demokratyczny, służący każdej płci i wszędzie. Po trzecie, wreszcie się okazało, że kobiety chcą dorównać mężczyznom, zmienić stereotyp postrzegania ich jako słabej płci i pragną być postrzegane jako równorzędny partner zarówno towarzyski, jak i biznesowy.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: