Rośnie unijna produkcja serów

Jak podaje FAMMU/FAPA, po zaobserwowanej w 2015 roku 1,4% zwyżce produkcji serów w Unii Europejskiej, pierwszy kwartał 2016 roku przyniósł lekkie nasilenie tej tendencji.

Rośnie unijna produkcja serów

Produkcja serów w UE

Po pierwszych 3 miesiącach w Unii Europejskiej wytworzono aż 2,25 mln ton serów, czyli o ok. 4,4% więcej niż w okresie porównawczym. Stało się tak w głównej mierze przez to, że Niemcy i Holandia,czyli jedne z największych unijnych wytwórców omawianych artykułów, zwiększyły wolumen odpowiednio o 1,6% i 14,8%. Natomiast produkcja drugiego gracza w tym segmencie, a więc Francji osłabła po 3 miesiącach br. o 1,4%, a we Włoszech odnotowano stabilizację. Z kolei Polska nieco oddaliła się od Holandii i w okresie od stycznia do końca marca w naszym kraju wyprodukowano o 5,1% więcej tych przetworów mlecznych niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (199,8 tys. ton).

 

Według najnowszych pełnych danych Komisji Europejskiej, eksport serów ze Wspólnoty do krajów trzecich obniżył się w 2015 roku o 0,2% i osiągnął poziom 719 tys. ton. Ten negatywny trend pomimo wciąż funkcjonującego rosyjskiego embargo nie utrzymał się na początku bieżącego roku i po 3 miesiącach z krajów Unii Europejskiej poza Wspólnotę wysłano ponad 184,7 tys. ton serów, o ok. 14% więcej niż w pierwszym kwartale ubiegłego roku. Reasumując, Unijni eksporterzy z powodzeniem znajdują nowe rynki zbytu dla swoich produktów.

 

Na taki efekt największy wpływ miała znacząca zwyżka eksportu serów z Holandii i Francji. W ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku względem porównywalnego okresu 2015 r. odnotowano 4,7% wzrost wywozu z Holandii i 9% zwyżkę eksportu z Francji. Większe wysyłki poza UE notowali także inni główni eksporterzy z Wspólnoty: Niemcy (+4,7%), Włochy (+7%), Dania (+17,8%), Polska (+14,6%), Irlandia (+69,2%).

 

Analizując import serów do Unii, to widoczny jest niemal jedenastokrotnie mniejszy przywóz niż eksport. Po 3 miesiącach br. był on większy o 20% niż w tym samym okresie roku ubiegłego i osiągnął poziom 17 tys. ton. Tradycyjnie sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch, mniejsze ilości do Francji i Austrii, a także do Belgii. 



Tagi:
źródło: