Większy deficyt cukru na świecie

Rabobank zwiększył swoją prognozę deficytu na światowym rynku cukru w sezonie 2015/2016 z 6,8 do 8,5 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Większy deficyt cukru na świecie
Powodem jest niższa, niż wcześniej zakładano, produkcja cukru w Indiach, Tajlandii i Chinach. W sezonie 2016/2017 globalny deficyt cukru ma zmniejszyć się o 35% - 3 mln ton do 5,5 mln ton. Rabobank nie upublicznił przesłanek, które stają za mniejszym niedoborem w następnym sezonie.
 
Inne firmy analityczne prognozują, że sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi -7,3 mln ton. Także sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana ośmiu szacunków wynosi -5,8 mln ton. Z kolei w sezonie 2014/2015 bieżąca produkcja była większa od zużycia, a mediana nadprodukcji wyniosła 3,4 mln ton.


Tagi:
źródło: