Gorsze wyniki finansowe branży mleczarskiej w 2014 r.

W 2014 roku wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce uległy pogorszeniu. Wprawdzie przychody firm minimalnie wzrosły w odniesieniu do danych z poprzedniego roku, niemniej zwyżka kosztów była istotnie silniejsza. To z kolei, jak podkreślają analitycy Banku BGŻ, przyczyniło się do spadku opłacalności branży mleczarskiej.

Gorsze wyniki finansowe branży mleczarskiej w 2014 r.

Spadek opłacalności branży mleczarskiej

Jak wynika danych Pont-Info, w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem przetworów mleczarskich i zatrudniających co najmniej 10 pracowników, w 2014 roku średnia stopa zysku netto wyniosła 1,08 proc. Było to sporo mniej niż w tym samym czasie przed rokiem - 2,12 proc. i mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat. Istotnie mniejsze wskaźniki branża odnotowała jedynie w 2008 roku - 0,42 proc., gdy gwałtownie zaczęły maleć ceny przetworów mleczarskich. Poza tym, jest to sporo niższy odczyt niż w branży spożywczej ogółem, która w minionym roku osiągnęła przeciętną stopę zysku netto w granicy 3,7 proc. w porównaniu do 3,75 proc. przed rokiem.

Przychody sektora mleczarskiego przekroczyły 30 mld zł

Przychody sektora mleczarskiego wyniosły 30,5 mld zł, tj. zwiększyły się o 0,7 proc. w ujęciu rocznym. Był to głównie efekt większej ilości przetworzonego mleka, gdyż w tym czasie mleczarnie skupiły o 7,1 proc. więcej surowca niż rok wcześniej. Ponadto w I połowie roku korzystnie na wyniki branży wpływał eksport.
 

W II półroczu widoczne były już jednak problemy ze zbytem wyprodukowanych przetworów, przejawiające się rosnącymi zapasami oraz spadkiem cen zbytu. Pod koniec 2014 roku zapasy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) były większe o 88 proc. niż rok wcześniej, masła o 65 proc., a serów dojrzewających o 10 proc. Na przestrzeni całego 2014 roku OMP w zbycie potaniało o 40 proc., masło w blokach o 27 proc., a sery o 20-30 proc.

Rosnące zapasy generowały wyższe koszty

Tym samym w omawianym czasie poziom kosztów łącznie wyniósł 30,1 mld zł i był o 2 proc. większy w obrębie roku, co w dużej mierze było wynikiem utrzymujących się w I połowie 2014 roku rekordowo wysokich cen skupu mleka.
 

Niemniej jednak w 2014 roku, szczególnie w jego II połowie, w gorszej sytuacji znajdowały się podmioty zajmujące się produkcją serów, masła oraz mleka w proszku. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji galanterii mlecznej, tj. jogurty, desery mleczne, która kierowana jest przede wszystkim na rynek krajowy, mogły odnotować poprawę wskaźników finansowych będącą rezultatem spadku kosztów produkcji przy stosunkowo stabilnych cenach zbytu artykułów płynnych.
 

Dane za I kwartał 2015 roku prawdopodobnie pokażą dalsze, choć nieznaczne pogorszenie wyników sektora mleczarskiego ogółem. W kolejnych miesiącach, z uwagi na niższe ceny skupu mleka z jednej strony, a oczekiwany wzrost cen zbytu przetworów mleczarskich z drugiej, kondycja branży powinna się polepszyć - informuje Bank BGŻ.

 



Tagi:
źródło: